Založ si blog

BLOG NO. 5

Ako všetko v živote, v prírode… Aj „toto tu“ musí mať svoju svetlú stránku. „Toto tu“ určite má svoju svetlú stránku. Starnutie… Ako na takých pomyselných miskách váhy, na ktorých vám na jednej strane, samozrejme že, niečoho ubúda.. a na tej druhej, vďaka Bohu, niečoho pribúda.

Zväčša pribúda kilogramov. Pribúda aj vrások. Ale keďže svet je plný protikladov a paradoxov, zrovna táto, pozitívna, kladná časť so stúpajúcimi číslami, tá patrí na opačnú stranu. Tá patrí tam, kde to nechceme… Kde je to zlé.

Treba sa sústrediť na pozitívne veci v živote. To ti povie každý motivačný rečník, každý psychológ. Každá kolegyňa, susedka, kamoška, aj polokamoška. To je jasné… Takže, aké sú výhody starnutia?

Minule som sa so svojou prenádhernou malou dcérkou dívala na rozprávku KungFu-Panda. A vidíte, hneď je tu prvá výhoda. Prvé pozitívum. Viete si predstaviť, že sa na Disney rozprávky pozerá dvadsiatka a vraví si, že „Jeeej, to je suppeeer….Na toto pôjdem do kina!“. Nie. Dvadsiatky na Disney rozprávky nechodia. Dvadsiatky si oblečú svoje vypasované rifličky – bez väčšej námahy aj gombík zapnú, aj obtiahnuté slušivé biele tričko s prímesou elastanu si na seba navlieknu. Na pery dáku ligotačku. A hybáááj.. Na rande. Ešte špľachy-špľachy, kus dákej lacnej voňavky, lebo na drahšiu nie je, ešte rýchlo medzi dverami, kým príde výťah.. A ideme!

Na Disneyovky je dovolené dívať sa v predškolskom a školskom veku. A potom, nová šanca, tá prichádza tesne pred 40 – podľa mojich výpočtov. Keď už rozumiete životu… To ešte len začínate chápať…

Celé tie koncepty. Ako je Ranunzel zamknutá vo veži ako v nej nachádzate samu seba a v Gothel vlastnú matku. Plačete. Smutné. Potom veselé, dostane sa z toho. Flynn Rider, môj hrdina…Problém nachádzania vlastnej identity. Ako máte zistiť, kým vlastne ste, ak vám bola odopriata sloboda? A niekto si dovolí len tak, lebo chce, zneužívať liečivú silu vlašich vlasov? To je obmedzovanie základných práv a slobôd, tu by mala byť zaangažovaná OSN….

Pokračujme… Čo taká Moana? Nemôže nasledovať svoje srdce. Na vodu ju to ťahá, ale môže?! Môže sa vydať na more? Zachrániť dedinu, svoju rodinu, česť svojho otca?! Nemôže. Ale ide. Lebo vie, kde v živote je sever. Srdce jej to vraví. Starká jej to vraví. A vidíte? Znova sme tu. Starka! Starí ľudia sú slobodní a múdri, darmo… Vaši starkí vám to vysvetlia lepšie ako rodičia, starí rodičia veci chápu ozajsky…. Naplniť volanie vlastného ja, svojich vlastných túžob a ambícií. Áno, smrteľne dôležité!

Čo tam máme ďalej… Ok, Shrek. Tiež dôležitá message. Jedno, kým ste, dôležité je akým ste. A či ste dostatočne suvénny v živote a dokáže byť samým sebou – no matter what.. To chce gule! To chce mať aspoň jedného super kamoša, ktorý vám síce otravuje život, ale má vás rád. Ozajsky rád… A tak máte šancu – byť skutočným, byť sám sebou!… A to že sa vás ostatní boja, len preto, že ste zelený, staršne veľký a dokážete neskutočne zrevať?…. To je ich problém. Áno, zdravé sebavedomie je základ.

Ďalej, Trolovia. „True collors, that is why I love you“ a už zase plačete. Podobná téma, len v bledoružovom. Vlastne v sýtoružovom a aj vo všetkých ostatných farbách dúhy. Podobné ako „buď sám sebou“, ale tu je to už aj o jemnej nadstávke – „buď sám sebou, odpusti si a kráčaj životom ďalej. Napriek všetkému, radostne“.  Zase len plačem – od radosti. Ako sa Vetvoš prekoná a ide aj cez strach aj cez to nekonečné sebaobviňovanie. Ako vykročí smerom k svetlu, radosti. Odpustí sám sebe… Toto je inak v život dosť dobrá pecka.. Vina.. Vlastná vina… Bremeno, strašné bremeno, ty kokos.. Ale Vetvoš to dá. A tak si potom pozriete aj Justina Timberlaka, ako hrá na gitare..Krásne, krásne.

Ocení toto dvadsiatka? Pochopí silu príbehu? Odvahu Vetvošovho srdca?! Nikdy… Nikdy…

Ďalej Merida – zase o vťahu matky s dcérou, túžba po slobode. Vidíte? Tento motív sa opakuje celkom často. Sloboda, veľa slobody, potreba prejaviť samého seba… To je takmer v každej Disneyovke.

Napokon, napríklad – Encanto, novinka. Mirabel hľadajúca samu seba. Aký mám dar?! Aký ja mám vlastne dar?! Nie je toto aktuálna téma? Dnešné nároky rodičov… Všetci vás chcú vidieť ako super výnimočného človeka, nestačí mať dobré srdce. Prečo si myslíte, že rodičia zapisujú deti na 17 krúžkov?! Aj angličtinu, aj kone jej dáme…Len nech má svoj malý „schedule“ plne nabitý…
Znova plačem. „Dar si ty sama. Otvor svoje oči“, povie starká…. ktorá sa nakoniec zbadá a uvedomí si cenu života, života ako takého…. „Abre tu ojos“…. Krásne.. život sám, dar. Bodka.

Och, milujem Disney rozprávky. Dovolím si to povedať, lebo som dozrela do Disney rozprávok. Nezmestím sa do veľkosti 38. Popravde pomaly už nie ani do 42… Ale mozog mi narástol! Dozrel! Ako víno! Ako parmazán, ktorým si bohato posývam milované rizoto. Sacharidy. Sacharidy prinášajú šťastie, tiež poznatok…

A to Kung Fu? To je bohovská rozprávka. Pozeráte a nechápete… Toľko múdrosti v animácií….

Majster Šifu, učiteľ Kung-Fu, hovorí.

„Príliš to chceš. Príliš túžiš po tom naučiť sa kung-fu. A preto sa to nikdy nedokážeš…“, povie sklamane. Och… Koľko pravdy. Skutočná, hlboká pravda. Darmo, východná civilizácia je východná civilizácia. Kam sa my hrabeme?… Aj čaj majú lepší…

A napokon, môj najobľúbenejší hrdina.. Majster Ugvej. Stará korytnačka. Plná múdrosti.

Prečo si tvorcovia nevybrali na zobrazenie múdrosti napríklad… Koňa? Alebo priamo pandu?

Nie, vybrali si korytnačku, lebo korytnačky sa dožívajú vysokého veku. Korytnačky sú múdre.

„Stále sa dívaš na výsledok. A to je zle“, hovorí Ugvej. Ugvej – múdra, stará, korytnačka.

Takže… čo je tou najväčšou výhodou starnutia?… Podľa mňa to, že vám to v istých ohľadoch lepšie páli. Aj lepšie cíti, myslím si. Ste vnímavejším človekom. A ďalej… už vám je asi jedno – čím ďalej, tým viac, čo si o vás kto myslí. A tretia vec… Času je stále menej. A vy si stále jasnejšie uvedomujete, že nie je priestor na váhanie.

Vôbec žiadny.

BLOG NO. 4

31.05.2022

Úplne presne si pamätám prvý ročník na vysokej škole. Ako hrávali „Nelly a Kelly – Dylema“. Nie je to sranda, ako si vie človek zaradiť, zapamätať život podľa piesne? K životu potrebujete hudbu, nenadarmo sa to hovorí. Minimálne preto, aby ste vedeli, čo sa kedy stalo… Čo kedy bolo a ako život išiel. „Nelly I love you… Nelly I need you… [...]

BLOG NO. 3

30.05.2022

Kedysi som čítala tie motivačné knihy… Kadejaké sú. Takzvaná „self-help section“, alebo „pomôž si človeče, aj pán Boh ti pomôže“. Nie je to inak mätúce? Že si máte pomôcť najprv sám a potom?… Viera je mätúca. Človek niekedy nevie, čomu veriť. Prečítať si Tao´t Cing? Alebo Slepačiu polievku pre mamičky? Pre ženy okolo 40tky? Je [...]

BLOG NO. 2

27.05.2022

Being pretty. Aké smiešne. Smiešne, jednoduché a pritom pravdivé. Šovinistické? Málo feministické? Vlastne „not feministic at all“. Žena toho zvládne veľa. Dokážete vyštudovať hocičo, to je jasné. Aj voliť nám už dovolia. Síce nie je veľmi koho, ale o tom nechcem. Môžete. Žena dokáže produkovať jedlo pre svojho potomka priamo zo svojho tela. [...]

Čierny kašeľ / Pertussis /

Čierny kašeľ v Bratislavskom kraji: Hygienici evidujú 74 prípadov ochorenia

19.04.2024 12:21

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

Ján Mazák / Ján Gandžala /

Súdnu radu dočasne vedie jej podpredseda Ján Gandžala

19.04.2024 11:56

Termín voľby nového predsedu Súdnej rady SR zatiaľ neoznámili.

francúzsko, polícia

Vo Francúzsku zomrela školáčka na infarkt, útočník predtým pobodal jej spolužiačky

19.04.2024 11:55

Škola bola uzavretá po útoku muža s nožom na dvojicu školáčok.

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05, aktualizované: 12:03

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

marvellousme

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 5780x
Priemerná čítanosť článkov: 1156x

Autor blogu

Kategórie